Activator

Met welke beugels behandelen wij?

Activator

De activator of blokbeugel is een uitneembare beugel die je kaken passend op elkaar zet, zodat je beter kunt kauwen, praten en je mond kunt sluiten. De activator wordt vaak gebruikt wanneer de onderkaak te ver naar achteren staat waardoor je een ‘overbeet’ hebt. Na de behandeling sluiten je boven- en onderkaak goed op elkaar aan. De activator bestaat uit een soort ‘blok’ met een gedeelte voor de bovenkaak en een gedeelte voor de onderkaak. Deze beugel zit eigenlijk los in je mond. Door je kaken op elkaar te zetten houd je de beugel op zijn plaats. De beugel zorgt ervoor dat de kaken hierbij zo op elkaar komen dat de kaken langzaam naar de goede stand toe groeien.

Je draagt deze beugel de eerste periode 24 uur per dag. Je kan de beugel niet dragen met eten, drinken en tanden poetsen of tijdens contactsporten.
Om een optimaal en snel resultaat te bereiken is het van belang deze beugel zoveel mogelijk aaneengesloten uren in de mond te hebben. Probeer daarom de momenten dat je de beugel uit moet doen zoveel mogelijk te beperken. Combineer de momenten om te eten, drinken en tanden te poetsen, en doe de beugel pas direct voor het sporten uit en direct daarna weer in. De orthodontist vertelt je wanneer je de beugel minder mag gaan dragen, en hoeveel uur per dag je de beugel dan moet gaan dragen.

Gemiddeld kom je 1 keer in de 6 weken op controle. Tijdens de stabilisatiefase wordt dit afgebouwd naar 1 keer in de 3 tot 6 maanden.

Wij adviseren voor het schoonhouden van de beugel Ultradent prothesereiniger van het Kruidvat. Neem de beugel uit je mond en spoel deze af met lauw water. Doe een paar druppels reinigingsgel op je beugel. Poets deze vervolgens schoon met een tandenborstel en spoel je prothese of beugel goed af met lauw water. Dit doe je bij elke poetsbeurt. Eventueel kan je dit ook doen met gewone handzeep. Spoel hem altijd even af als je hem tussendoor uit doet.

In het begin kan je spierpijn krijgen, en je tanden en kiezen kunnen gevoelig worden. Een paracetamol helpt meestal goed. Als je na deze eerste gewenningsperiode pijn krijgt of twijfelt of de beugel nog wel goed zit, neem dan even contact met ons op. Wij kunnen je dan vertellen wat je kan doen of een afspraak met je maken om je te helpen.

Ortho Soestdijk is ook actief op Facebook! Like onze pagina voor allerlei updates omtrent onze praktijk. Klik hier