Vaste beugel

Met welke beugels behandelen wij?

Vaste Beugel (slotjesbeugel)

Een vaste beugel, ook wel ‘slotjesbeugel’ genoemd, bestaat uit slotjes die op je tanden en kiezen worden geplakt. De slotjes worden met een soort witte cement, composiet, op de tanden geplakt. Door de slotjes wordt een metalen draad gespannen, deze draad doet het eigenlijke werk om de tanden en kiezen in de gewenste positie te krijgen. Wij werken met zelfligerende brackets van Damon. Bij deze brackets worden er geen elastiekjes gebruikt om de draad op zijn plaats te houden, maar de bracket heeft een klepje dat open en dicht geschoven kan worden.

Als de beugel net is geplaatst kan je tot 3 dagen last hebben van heel gevoelige tanden en kiezen, en daar soms zelfs wat hoofdpijn van hebben. Ook moet de mond wennen aan al het ijzer in de mond. Voor het eerste helpt het meestal afdoende om paracetamol te slikken, voor het tweede krijg je van ons een staafje was mee. Hiervan kan je een klein bolletje doen op de bracket waar je last van hebt, dit maakt het wat gladder en maakt de gewenningsperiode wat comfortabeler. Gelukkig valt het meestal erg mee hoeveel last je hebt, en vaak ben je binnen een week al zo gewend dat je af en toe al vergeet dat je een beugel hebt!

Gemiddeld kom je 1 keer in de 6 weken op controle. Tijdens een controle wordt er meestal onder of boven een nieuwe draad geplaatst, soms wordt de draad wat aangepast en soms wordt er een slotje opnieuw geplaatst of worden er slotjes bijgeplaatst. De controles gebeuren altijd onder toezicht van de orthodontist, een enkele keer kan de assistente alleen de behandeling doen, maar de orthodontist is altijd aanwezig. Gedurende de behandeling worden er ook nog een keer röntgenfoto’s gemaakt, om zo ook de inwendige ontwikkeling van het gebit te volgen.

Het schoonhouden van de tanden en kiezen is met een slotjesbeugel best lastig. Poets 3 keer per dag je gebit en je beugel, 2 keer een uitgebreide poetsbeurt van 5 minuten. De 3e keer mag het eventueel best wat korter. Poets altijd met een fluoridetandpasta, voor je gebit is het heel goed om 3 keer per dag een fluoride moment te hebben! Volg bij het poetsen goed de instructie op die we na het plaatsen van de beugel hebben gegeven. We geven je ook een geheugensteuntje mee in de vorm van een poetsfolder, die je ook hier, op onze facebookpagina, kan bekijken.

Als je pijn hebt of je twijfelt of je beugel nog wel goed zit, neem dan even contact met ons op, dan kunnen wij je vertellen wat je kan doen of een afspraak maken om je te helpen. Als er een slotje los zit of er is wat anders kapot aan je beugel, verzoeken we je altijd te bellen, ook als je dezelfde of de volgende dag al een afspraak hebt staan. Er is in principe tijdens een controle geen tijd om een slotje opnieuw te plaatsen, dus soms is het dan nodig een extra afspraak te maken. Als onze agenda het wel toelaat, proberen we altijd de controle en de reparatie te combineren door wat extra tijd in te plannen.

Als je de onderstaande regels goed opvolgt, verloopt je behandeling soepel en daardoor vaak ook sneller!

  • Geen kauwgom, kleverig of hard snoep eten (bijv. toffees of lolly’s).
  • Geen harde dingen eten. Snijd bijvoorbeeld appels en stokbrood in kleine stukjes dan is het geen probleem.
  • Cola en andere frisdranken zijn heel erg slecht voor je tanden en kiezen, omdat er veel suiker in zit en het heel zuur is. Drink frisdrank, maar ook appelsap, ice tea etc. daarom met mate! Het is overigens een fabeltje dat frisdrank de lijm van de brackets oplost, het is gewoon slecht voor je gebit. Het tast je glazuur aan waardoor er snel gaatjes kunnen ontstaan, dit is ook zo als je geen beugel draagt!
  • Altijd bellen als er wat kapot is!
  • Goed poetsen, als de mondhygiëne optimaal is verloopt de behandeling ook sneller.
  • Je afspraken nakomen.
  • Onze instructies, bijvoorbeeld bij het dragen van elastieken, goed en trouw opvolgen.

Op deze manier draag je zelf positief bij aan een prettige en voorspoedige behandeling en een mooi resultaat!!


Ortho Soestdijk is ook actief op Facebook! Like onze pagina voor allerlei updates omtrent onze praktijk. Klik hier