Vlinderbeugel

Met welke beugels behandelen wij?

Vlinderbeugel

Dit is eigenlijk geen uitneembare beugel omdat de beugel vast zit met 2 ringen aan de achterste kiezen. De vlinderbeugel wordt ook wel verbredingsbeugel genoemd, deze is bedoeld om de bovenkaak snel te verbreden. Hiervoor moet de beugel 1 tot 2 weken lang dagelijks worden ‘geactiveerd’ door een ouder. Bij het plaatsen van de beugel wordt uitgelegd hoe dit gedaan moet worden. Na de activatie-periode moet deze beugel ongeveer 3 maanden in de mond blijven om een optimale ingroei van het bot te verkrijgen, zodat de bovenkaak na verwijdering van de beugel niet weer smaller zal worden. Gedurende het activeren kan druk gevoeld worden op de brug van de neus of bij de boventanden. Na enkele dagen ontstaat er mogelijk een ruimte tussen de middelste voortanden. Deze ruimte kan heel breed worden en plotseling ontstaan. De spleet verdwijnt meestal vanzelf in de komende weken, omdat het weefsel tussen de tanden deze weer naar elkaar toe trekt. Het lijkt dan of al het resultaat verloren is, maar de kaak blijft wel op breedte.

Hoe en hoe vaak je deze beugel moet activeren leggen we uiteraard goed uit als de beugel geplaatst wordt, daarom vragen wij de ouder die dit zal gaan doen bij de afspraak aanwezig te zijn. De beugel wordt geactiveerd door het sleuteltje in het gaatje naar beneden en naar achteren te duwen totdat er een nieuw gaatje verschijnt. Verwijder het sleuteltje door deze in de richting van de tong/keel te duwen.

Tijdens de actieve periode kom je 1 keer per week op controle. Als de beugel niet meer hoeft te worden geactiveerd, volgt er een stabilisatie periode van circa 3 maanden. Tijdens deze periode hoef je niet op controle te komen. Na de stabilisatie periode volgt er een afspraak om de beugel te verwijderen.

Anders dan ‘echte’ uitneembare beugels moet deze beugel in de mond worden gepoetst met een tandenborstel en tandpasta, het is belangrijk dit heel zorgvuldig te doen. Als de beugel is geplaatst vertellen we hoe je dit het beste kan doen.

Als je pijn hebt of twijfelt of je beugel nog wel goed zit, bel dan even met ons, dan kunnen wij je vertellen wat je kan doen of een afspraak maken om je te helpen.

Ortho Soestdijk is ook actief op Facebook! Like onze pagina voor allerlei updates omtrent onze praktijk. Klik hier