Veelgestelde vragen

Waarom zou ik kiezen voor een orthodontist?

Beste kwaliteit en het beste resultaat!

Een orthodontist is een specialist die na het behalen van de titel tandarts nog vier jaar een specialistenopleiding tot orthodontist heeft gevolgd. Een orthodontist heeft daarom vaak veel meer kennis en ervaring op het gebied van het rechtzetten van tanden, kiezen en kaken dan een tandarts.
Hierdoor kan een orthodontist een beter resultaat behalen met een orthodontische behandeling dan een tandarts en een hogere kwaliteit bieden. Een beugel bij de orthodontist is bovendien meestal goedkoper dan bij een tandarts.
Heb ik een verwijsbrief van de tandarts nodig als ik naar de orthodontist wil?

Nee, dat is niet nodig


Je kunt ook zonder verwijsbrief een afspraak maken voor een eerste consult. Als je deze wel hebt gekregen van je tandarts, is het handig deze tijdens het eerste bezoek mee te nemen.

Neem de eerste keer ook je verzekeringspasje en je legitimatiebewijs (rijbewijs voldoet ook) mee. Zo kunnen wij je zo goed mogelijk helpen.
Hoeveel kost een behandeling?

Gemiddeld tussen € 2000,en € 2500,

Dit is afhankelijk van de duur en het soort behandeling. Gemiddeld kost een orthodontische behandeling tussen de € 2000, en € 2500,. De kosten zijn landelijk vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit. Orthodontie wordt alleen in zeer uitzonderlijke gevallen, zoals een hazenlip, vergoed uit de basisverzekering.
Orthodontie voor kinderen kan aanvullend verzekerd worden. Gelukkig bestaan daarvoor goede mogelijkheden. Ook volwassenen kunnen zich voor orthodontische behandelingen verzekeren, maar soms is sparen en zelf betalen voordeliger.
Hoe lang is de wachtlijst bij Orthodontie Soestdijk?

We hebben geen wachtlijst

Voor een eerste consult kan je meestal binnen 6 weken bij ons terecht

Is elke gebitsafwijking met een beugel te verhelpen?

Nee

Er kan heel wat, maar de mogelijkheden worden bepaald door de kwaliteit van het gebit, door de groei als die er nog is, door het groeipatroon, enzovoort. Verder is de medewerking van groot belang.

Op welke leeftijd kan het beste met een beugel worden begonnen?

Tussen de 10 en 12 jaar wordt meestal begonnen

Er kan het beste gestart worden alls er nog flink wat groei en gebitsontwikkeling voor de boeg is. Dat is ongeveer in groep 7 of 8 van de basisschool. Jonger starten heeft meestal niet veel zin. Alleen als de tanden zo ver naar voren staan dat er steeds tegenaan gestoten wordt en tanden beschadigd raken,
of als er gepest wordt met de stand van het gebit, of als er een zogenaamd ‘centenbakje’ (een onderkaak die de bovenkaak voorbij groeit) ontstaat, kan het zinvol zijn om eerder te beginnen. Kinderen die een schisis (hazenlip) hebben, moeten vaak al veel eerder beginnen met hun langdurige orthodontische behandeling.
Moet het gebit uitgewisseld zijn om te beginnen met een beugel?

Nee

Dat hoeft niet. Bij veel correcties is groei nodig van het gezicht en van de kaken. Soms is het wisselen pas klaar als die groei al grotendeels achter de rug is. In dat geval zou het jammer zijn om pas na het wisselen te starten met de behandeling,
want dan zijn de mogelijkheden die de groei zou kunnen bieden niet meer te gebruiken. Als een latere start in een bepaald geval handiger is, zal de orthodontist dat aangeven. We zien liever 10 kinderen te jong op een eerste consult dan 1 te oud!
Zijn er veel volwassenen die naar de orthodontist gaan of ben ik de enige?

U bent zeker niet de enige!

Tanden kunnen gedurende het hele leven worden verplaatst. Daarom is orthodontie bij volwassenen ook heel goed mogelijk. Steeds meer volwassenen kiezen voor een beugel.
 Ook boven de leeftijd van 60 jaar wordt er nog orthodontisch behandeld. Bij ons in de praktijk is zo’n 20 procent van de patiënten volwassen.
Hoe lang duurt de behandeling?

Gemiddeld 2 jaar

Een gemiddelde beugelbehandeling duurt twee jaar. De duur van de behandeling hangt natuurlijk wel af van de beginsituatie, de eventuele groei en hoe goed de beugel gedragen wordt.
De behandeling kan daardoor uiteindelijk zowel korter als langer duren dan het gemiddelde.
Als eerst de kaakstand gecorrigeerd moet worden met een uitneembare beugel komt er gemiddeld nog 1 jaar bij.
Welke beugel krijg ik?

Er zijn verschillende soorten beugels.

Een slotjesbeugel bijvoorbeeld, die zit aan de tanden vast. Ook zijn er beugels die je zelf in en uit kunt doen. Misschien moet je de beugel dag en nacht dragen, of hoef je hem alleen maar ‘s nachts in.
Het hangt er allemaal van af hoe scheef je tanden en kiezen staan en wat er voor nodig is om ze op de goede plek te krijgen. Dat is bij iedereen natuurlijk weer anders. De orthodontist bekijkt welke beugel voor jou het beste is en wanneer je die beugel moet dragen.
Moet ik een buitenboordbeugel dragen?

Nee, onze praktijk werkt hier niet mee

In onze praktijk hebben we dankzij onze moderne behandeltechnieken geen buitenboordbeugels (ofwel headgears) meer nodig.

Waarvoor zijn soms ``blokbeugels`` nodig?

Om de stand van de kaken te corrigeren

Als de kaken niet in de goede stand tegenover elkaar staan (overbeet), kan het gebit nooit goed op elkaar gaan passen.
Als eerste moet dan de stand van de kaken worden veranderd. Dit gebeurt met de blokbeugel die ook wel activator wordt genoemd; want hij ‘activeert’ de groei van de kaak.
Hoe vaak moet ik voor controles komen tijdens de behandeling?

Gemiddeld één keer in de 6 weken

Nadat de beugel is geplaatst wordt er gemiddeld één keer in de 6 weken een controle gedaan waarbij de beugel wordt aangepast. Afhankelijk van de behandeling kan dit soms variëren van 4 tot 8 weken.

Hoe gaat het maken van afspraken in zijn werk?

Na elke afspraak bij de orthodontist maakt u een nieuwe afspraak aan de balie.

U krijgt dan een afspraakkaartje waarop de nieuwe afspraak genoteerd staat. We proberen altijd zoveel mogelijk rekening te houden met de wensen van de patiënt, maar gezien het feit dat het merendeel van de patiënten schoolgaand is, is het onvermijdelijk dat er ook afspraken onder schooltijd plaatsvinden.
De langere afspraken (bijvoorbeeld plaatsen en verwijderen van de beugel) en de consulten bij de orthodontist plannen wij altijd op een ochtend, waardoor de middagen voor de controleafspraken kunnen worden gebruikt. Op deze wijze kunnen we voor onze schoolgaande patiënten het schoolverzuim beperken.
Hoe vaak moet ik mijn tanden poetsen, als ik een beugel heb?

3x per dag

De tanden moeten bij het dragen van een beugel bij voorkeur 3 keer per dag worden gepoetst. Wanneer je een beugel hebt is het poetsen lastiger en zal het dus meer aandacht verdienen dan normaal. Hiervoor geven we bij het plaatsen van de vaste beugel een poetsinstructie.

Kan ik mijn beugel ook poetsen met een elektrische tandenborstel?

Ja

Het is wel belangrijk dat je, net als bij het poetsen met de hand, op de juiste manier poetst en niets overslaat. Heb je een elektrische tandenborstel neem deze dan ook mee als de beugel wordt geplaatst, dan wordt er een poetsinstructie gegeven met deze borstel.

Moet ik voor gewone controle ook nog naar de tandarts?

Ja!

De controles bij de eigen tandarts blijven gewoon doorgaan. Wij controleren de stand van de tanden en kiezen, en de voortgang van de orthodontische behandeling. De tandarts controleert op gaatjes.

Doet een beugel pijn?

Nee, maar is de eerste week na het plaatsen wel vervelend

De eerste dagen is het een vreemd gevoel dat er een beugel in de mond zit. Dit kan in sommige gevallen zelfs een beetje pijnlijk zijn. Daarna raakt men snel gewend, en is het vreemde gevoel weg. Wanneer de beugel net geplaatst is en bij elk vervolgbezoek waarbij de beugel opnieuw wordt geactiveerd, kunnen de tanden en kiezen enkele dagen wat gevoelig zijn.
Dat is gedurende een dag of drie normaal. Het kan dan nodig zijn om zacht voedsel te eten. Verder is het normaal dat tanden en kiezen los aanvoelen. In het begin moeten lippen, wangen en tong wennen aan een beugel. Wanneer een vaste beugel wordt geplaatst, geven wij wat bijenwas mee. Deze was kan worden aangebracht op de delen van de beugel die scherp aanvoelen.
Mijn tanden lijken los te gaan zitten door de beugel, is dit normaal?

Ja, dit is zelfs goed!

Tanden en kiezen zitten niet muurvast in de kaak, door de druk van beugel worden de tanden en kiezen verschoven naar de goede plek. Het is eigenlijk een heel goed teken als je dit voelt, dit betekent dat de beugel goed werkt! Je tanden en kiezen gaan vanzelf weer vast zitten.

Mag ik met een vaste beugel Cola drinken?

Niet slecht voor de beugel, wel voor het gebit

Met een vaste beugel mag in principe alles gedronken worden. De beugel en de lijm lossen van cola niet op, maar de tanden zijn wel gevoelig voor te veel frisdrank! Hoe langer frisdrank in contact is met de tanden, des te meer zal het glazuur oplossen.
Het is beter anderhalve liter cola in 5 minuten op te drinken dan een glas in één uur naar binnen te nippen. 
Dit geldt overigens voor alle frisdrank, vruchtensappen en drankjes als Red Bull, breezers en dergelijke. Ieder drankje dat een fris gevoel geeft, ook als het niet koud is, is zuur en dat tast de tanden aan.
Kun je met een beugel alles eten?

Nee

Met een slotjesbeugel kun je geen harde, taaie of kleverige voeding eten. Dus geen dropjes, toffees en andere plakkerige of harde dingen.
Geen botjes kluiven of balpennen bijten. Hiervan kunnen de slotjes losraken. Ook kauwgom kan beter niet worden genomen. De resten ervan gaan vastzitten op de beugel en die krijg je er heel lastig af.
Krijg ik van die witte vlekken op mijn tanden van de beugel?

Nee

Van de beugel krijg je géén witte vlekken op de tanden. Er kunnen wel witte vlekken ontstaan rondom de slotjes als het gevolg van tandplak. 
Als je niet goed poetst, blijft er tandplak op de tanden zitten.
Deze tandplak zit dan precies daar waar de beugel niet zit, om de slotjes heen dus. Als de plak te lang blijft zitten ontkalkt daar het glazuur. In het begin is dit een witte vlek. Later wordt het zelfs een gat. Zorgvuldig schoonhouden is de enige echte remedie.
Wat moet ik doen als mijn beugel kapot is?

Contact opnemen via telefoon of e-mail

Als de beugel kapot is, is het verstandig om meteen contact op te nemen per telefoon of e-mail. Dit is in het belang van de voortgang van de behandeling. Wanneer er al op korte termijn een afspraak staat,
meld dan toch altijd van tevoren dat er iets kapot is, zodat we extra tijd kunnen inplannen als we iets moeten repareren. Er kan bij spoed altijd op korte termijn een afspraak worden gemaakt zodat je eerder terecht kunt.
Hoe vaak moet ik nog terug komen nadat de beugelbehandeling klaar is?

In principe nog 1 keer

Meestal is na het verwijderen van de slotjes nog maar één nacontrole nodig. 
Na de actieve behandeling zijn er in sommige gevallen nog meer controles nodig. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met doorbraak van verstandskiezen of resterende groei.

Staat jouw vraag hier niet bij? Stel je vraag, en je krijgt zo snel mogelijk antwoord van ons!

Contact opnemen
Ortho Soestdijk is ook actief op Facebook! Like onze pagina voor allerlei updates omtrent onze praktijk. Klik hier